הגנת תום הלב בתביעות לשון הרע

הגנת תום לב היא אחת ההגנות הקבועות בחוק איסור לשון הרע, המאפשרת למפרסם להימנע מאחריות משפטית גם אם פרסם דבר מה שעלול להיחשב כלשון הרע. הגנה זו חלה במגוון רחב של סיטואציות, בהן המפרסם פעל בתום לב, כלומר, מתוך אמונה כנה שאין בפרסום משום פגיעה בזולת. בין המצבים בהם עשויה לחול הגנת תום הלב ניתן למנות: מקרים בהם המפרסם לא ידע ולא היה חייב לדעת על הנסיבות של הפגיעה או על קיומו של הנפגע, מקרים בהם הנפגע מכהן בתפקיד שיפוטי או ציבורי והמפרסם הביע דעה על התנהגותו בהקשר לתפקידו ומקרים בהם המפרסם הביע ביקורת על יצירה שהוצגה בפומבי. הגנת תום הלב נועדה לאזן בין הזכות לשם טוב לבין חופש הביטוי, ומאפשרת דיון ציבורי פתוח וביקורתי, גם אם הוא עלול לפגוע ברגשותיו של אדם מסוים. עם זאת, חשוב לזכור כי הגנה זו אינה מוחלטת, ובית המשפט יבחן כל מקרה לגופו כדי לקבוע האם המפרסם אכן פעל בתום לב. במקרים בהם עולה חשד ללשון הרע, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בתחום, שיוכל להעריך את סיכויי התביעה ולהציג את האפשרויות העומדות בפני הנפגע.
הגנת תום לב

מהי הגנת תום לב? 

חוק איסור לשון הרע מעגן את האיסור על הוצאת לשון הרע והוצאת דיבה. בד בבד, מסייג החוק את האיסור וקובע מספר פרסומים מותרים בסעיף 13 לחוק. כמו כן, כולל החוק שתי הגנות: הגנת אמת הפרסום והגנת תום הלב. המחוקק בחר לקבוע הגנות בחוק, משום שבמקרים רבים, לא ראוי להטיל אחריות בגין לשון הרע, בשל האינטרס הציבורי לדעת ובשל חופש הביטוי.

חוק לשון הרע מגדיר את המונח לשון הרע, בצורה רחבה למדי וקובע כי מדובר באמרה שפרסומה עלול בין השאר, להשפיל אדם בעיני אחרים, לפגוע בעסקו, לבזותו בשל מינו, גזעו וכיו"ב. כלליות המונח לשון הרע, נועדה להקיף את כל המקרים של פגיעה על ידי פרסום ובהתאם, ניתן בהחלט לראות תביעות מגוונות בתחום לשון הרע, בהן נסיבות שונות. ובין היתר: פרסום לשון הרע בפייסבוק, הוצאת לשון הרע בעבודה, הוצאת דיבה בוואטסאפ, במשפחה. כך גם הטלת עיקול שלא כדין יכולה להוות עילה לתביעת לשון הרע ובדומה גם הגשת תלונת שווא במשטרה.

חשוב להדגיש כי המונח "אדם" בחוק לשון הרע, מתייחס גם לתאגיד ולא רק לאדם פרטי, היות שניתן כמובן לפגוע במוניטין העסקי של תאגיד ובשמו הטוב.

הוגשה כנגדכם תביעה? נדרשת הגנה מקצועית וחדה! הכפישו אתכם? את העסק שלכם? אתם בעיצומו של משבר, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין לשון הרע 

חשיבות האיסור על הוצאת לשון הרע

האיסור על לשון הרע הוא בעל חשיבות מוסרית חברתית אדירה. חברה דמוקרטית ותקינה, אינה יכולה להתקיים ללא שמירה על ערכי המוסר. אולם, חשוב גם להבין כי לצד הפן המוסרי, חוק איסור לשון הרע אוחז גם בחשיבות כלכלית גדולה. פגיעה בשמו הטוב של האדם, יש לה השפעה כלכלית מרחיקת לכת. קל וחומר במקרים בהם האמירה מכוונת למקצועו של הנפגע או לעסקו.

לשון הרע, הלכה למעשה, יכולה לגרום לנזקים כלכליים עצומים:

1.מוניטין עסקי: בניית מוניטין עסקי טוב, אורכת שנים, אך לשון הרע יכולה בקלות לפגוע באופן משמעותי במוניטין. כל חברה ועסק, צריכים מוניטין טוב בכדי להצליח ועל כן, פגיעה במוניטין, פירושה הרס כלכלי.

2.אובדן לקוחות: הוצאת לשון הרע עלולה ליצור רושם מוטעה ולגרום לאובדן לקוחות. מדובר בהפסד כלכלי אשר נגרם ישירות מן הפרסום.

3.השקעה כספית: מטבע הדברים, כאשר לשון הרע פוגעת במוניטין וגורמת לאובדן לקוחות, ההשקעה הכספית יורדת לטמיון.

מדוע קיימות הגנות בחוק איסור לשון הרע?

חשיבותו של חוק איסור לשון הרע היא כפולה: החוק מגן הן על ערכי המוסר של החברה והן מגן מפני הפסדים כלכליים שעלולים להיגרם לנפגעים עקב פרסום לשון הרע. אם כן, נשאלת השאלה מדוע קיימות הגנות בחוק לשון הרע והאם יש בהן צורך?

כל קביעה של בית המשפט כי התבטאות מסוימת שפורסמה, היא בגדר לשון הרע, מגבילה את חופש הביטוי. לצד ערכי מוסר ההכרחיים לקיומה של חברה מתוקנת, גם שמירה על חופש הביטוי, הכרחית בכדי לקיים חברה דמוקרטית. לאור זאת, כולל חוק לשון הרע, שתי הגנות: אמת הפרסום ותום הלב.

סעיף 14 לחוק קובע את הגנת אמת הפרסום (הגנת אמת דיברתי) אשר מונעת הטלת אחריות בגין לשון הרע, היכן שהפרסום הוא אמת או שבעת הפרסום, סבר המפרסם כי הוא אמת וכן כאשר היה בפרסום עניין ציבורי.

סעיף 15 לחוק קובע את הגנת תום הלב החלה במספר רב של נסיבות שונות. יש להדגיש כי שתי ההגנות חלות גם במשפט אזרחי וגם במשפט פלילי.

הגנות אלו, יכולות במקרים מסוימים כפי שיפורט בהמשך להדוף תביעה. למידע נוסף קראו – מה הסיכויים של תביעת לשון הרע.

הגנת תום הלב

כפי שציינו קודם, חוק לשון הרע מונה שתי הגנות, האחת היא אמת הפרסום והשנייה היא הגנת תום הלב. הגנה זו רחבה מאוד וכוללת מגוון רחב של סיטואציות שונות, אשר בהן, אם היה המפרסם, תם לב, לא תוטל עליו אחריות אזרחית או פלילית. להלן מספר דוגמאות:

1. אי ידיעה: עיקרון חשוב בעולם המשפט הוא כי אי ידיעת החוק אינה פוטרת. כאן מתייחס חוק לשון הרע למצב שבו המפרסם לא ידע ולא היה חייב לדעת על הנסיבות של הפגיעה או על קיומו של הנפגע.

2. הנפגע מכהן בתפקיד: בנסיבות בהן הנפגע מכהן בתפקיד שיפוטי או ציבורי, תעמוד למפרסם הגנת תום הלב, אם הביע דעה על התנהגות הנפגע בהקשר לתפקידו.

3. הבעת דעה: על פי החוק, לא תוטל אחריות על המפרסם ביקורת על יצירה כלשהי אשר הוצגה על ידי הנפגע בפומבי.

למידע על הגנה נוספת קראו – הגנת אמת דיברתי.

לשון הרע – ייעוץ משפטי

חוק לשון הרע אוסר על לשון הרע, אך מן האמור מעלה, אנו למדים כי ישנן הגנות, אשר בהתקיימן, לא תוטל אחריות על המפרסם, אף אם נשוא הפרסום, נפגע. אם נפגענו ואנחנו שוקלים להגיש תביעה בגין לשון הרע, עלינו לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין הוצאת דיבה בעל ניסיון רב, על מנת שעורך הדין יבחן את נסיבות המקרה וייתן חוות דעת, באשר להגשת תביעה.

מטבע הדברים, ככל שנסיבות הפרסום, דומות למקרי עבר, אשר בהם פסק בית המשפט לטובת התובע, כך, גדל הסיכוי לזכות בתביעת לשון הרע. עורך דין בעל ניסיון יידע להעריך את סיכויי התביעה, כך שניתן יהיה לקבל החלטה שקולה, האם להגיש תביעה או אם לאו.

חוק לשון הרע קובע כי בנסיבות מסוימות, לא תוטל אחריות בגין לשון הרע. אחד מן המקרים הללו הוא כאשר חלה הגנת תום הלב. מקרה נוסף הוא כאשר חלה הגנת אמת הפרסום. נוסיף ונאמר כי חוק לשון הרע כולל גם רשימת פרסומים מותרים, אשר אינם בגדר לשון הרע.

אולי יעניין אתכם לקראו גם על –  פגיעה בפרטיות

משרד בן קרפל ושות’ מדורג בצמרת Dun’s100, ובין המובילים בתחום לפי BDI code. בין לקוחותינו מצויים בכירי המשק. עוה”ד בן ואדם קרפל ניהלו ומנהלים מאות תיקי לשון הרע ומשברים תקשורתיים מורכבים (ומוכרים). התוצאות, לא פחות ממעולות.
עוה”ד קרפל: “הדייקנות, הידע, הניסיון והדינאמיקה הייחודית בינינו מבטיחים ייצוג מעולה וייחודי. אנו מנהלים את ענייני לקוחותינו בדגש על שיקוף וניהול סיכונים, ניהול אסטרטגיה, וראיית צרכי הלקוח מעל הכל”.

תמונה של בן קרפל - עורך דין לשון הרע והגנת הפרטיות

בן קרפל - עורך דין לשון הרע והגנת הפרטיות

עורך דין בן קרפל הוא יו"ר ועדת לשון הרע במחוז חיפה וחבר הועדה הארצית בלשכת עורכי הדין. הישגיו המרשימים בניהול מאות משברים ותביעות דיבה בפני כלל הערכאות המשפטיות, הולכים לפניו. מעל לכל עו"ד קרפל הוא ליטיגטור שחי באולמות בתי המשפט ונושם את הייצוג המשפטי בשדה האזרחי. כמו כן ערך עו"ד קרפל את המחקר האמפירי המקיף והמשמעותי ביותר ביחס לגידול בשיעורי הפיצוי הנפסקים בתביעות דיבה בכלל הערכאות השיפוטיות לצד פרסום אין ספור מאמרים בתחום.

שתפו את המאמר

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
צרו קשר

הוגשה כנגדכם תביעה? נדרשת הגנה מקצועית וחדה?
הכפישו אתכם? את העסק שלכם? אתם בעיצומו של משבר

חוק איסור לשון הרע
חוק איסור לשון הרע - דברים שחשוב שתדעו
חוק איסור לשון הרע (להלן:...
תביעת לשון הרע
תביעת לשון הרע - המדריך המלא
תביעת לשון הרע דורשת...
קובלנה פלילית לשון הרע
קובלנה פלילית בלשון הרע
חוק איסור לשון הרע מאפשר...
תביעת דיבה - המדריך המלא
פסיקת פיצויים בתביעות לשון הרע
סעיף 7א' לחוק איסור לשון...
עורך דין לשון הרע והוצאת דיבה
עורך דין לשון הרע חיפה
בעידן הדיגיטלי, בו רשתות...
כתב הגנה לשון הרע
טענות הגנה מפני תביעת לשון הרע
חוק איסור לשון הרע מאזן...
לשון הרע במשפחה
תביעת לשון הרע במשפחה
תביעת לשון הרע במשפחה:...
תלונת שווא במשטרה לשון הרע
תלונת שווא במשטרה כבסיס לתביעת לשון הרע
מתי תלונה במשטרה תהווה...
תביעת לשון הרע
תביעת לשון הרע - מה הסיכויים שלה?
תביעות לשון הרע בישראל...
שיימינג בוואטסאפ | לשון הרע בפייסבוק
לשון הרע בפייסבוק
לשון הרע בפייסבוק הוא...

לייעוץ משפטי השאירו פרטים

×
דילוג לתוכן