הזכות לשם טוב – הקדמה
הזכות לשם טוב קיבלה מעמד חוקתי בישראל, באמצעות חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. לצד חוק זה, ישנם שני חוקים נוספים המבקשים להגן על זכות זו: חוק איסור לשון הרע וחוק הגנת הפרטיות.
ההגנה על זכות זו, דורשת במקרים רבים, לפגוע בזכויות אחרות ובראשן – בחופש הביטוי. חוק איסור לשון הרע, פוגע בחופש הביטוי כאשר הוא אוסר על פרסום אשר עלול לפגוע בכבודו של אדם ובשמו הטוב.
בתי המשפט נדרשים לאזן, בכל מקרה ומקרה, המובא לפניהם, בין הזכות לשם טוב לבין זכויות אחרות, המתנגשות עמה.
במשרד עורכי הדין בן קרפל ושות’ נמצא צוות מיומן של עורכי דין ללשון הרע שעוסקים בדיני לשון הרע בכל יום בשנה, מבוקר עד ליל. צוות עורכי הדין במשרד ניהלו – ומנהלים – מאות תיקי לשון הרע בכל מחוזות השיפוט במדינת ישראל. ייצגנו – ואנחנו מייצגים – מאות תובעים ונתבעים לפי חוק איסור לשון הרע. והתוצאות, לא פחות ממעולות. יחד, טיפלנו במאות משברים תקשורתיים מורכבים (ומוכרים מאוד בציבוריות הישראלית) בהצלחה מרובה ולשביעות רצונם של לקוחותינו. משרד עורכי-דין בן קרפל ושות, עורכי דין ללשון הרע ולהגנת הפרטיות, מבטיח ייצוג מעולה וייחודי בנוף עורכי-הדין; טיפול פרטני וייחודי בכל עניין ועניין, כאילו היה זה העניין היחיד המצוי על שולחננו. המשרד נמנה על-פי הדירוגים היוקרתיים Duns100 ו – BDI, כאחד המשרדים המובילים בישראל בתחום לשון הרע
על חשיבותה של הזכות לשם טוב
שמו הטוב של אדם הוא נכס יקר ערך, הן בפן האישי והן בפן הכלכלי. פגיעה בשמו הטוב של אדם, גורמת לעוגמת נפש גדולה ובד בבד, יכולה לגרום לנזק כספי משמעותי מאוד.
אין זה פלא אפוא, כי הזכות לשם הטוב, קיבלה בחוק ובפסיקה, מעמד של זכות יסוד, שאין לפגוע בה, אלא במקרים המצדיקים זאת והפגיעה, תהיה מינימאלית, ככל האפשר.
נוסף לחוק היסוד: כבוד האדם וחירותו, ישנם שני חוקים מרכזיים נוספים, העוסקים בהגנה על זכות זו.
- חוק איסור לשון הרע, נועד למנוע את פרסומם של התבטאויות פוגעניות או בעלות פוטנציאל לפגוע בשמו הטוב של אדם.
- חוק הגנת הפרטיות שנועד למנוע פגיעה בפרטיותו של אדם, שיכולה בהחלט לפגוע בשמו הטוב ועל כן, גם לחוק זה, חלק חשוב בהגנה על הזכות לשם טוב.
האם הזכות לשם טוב מוגנת?
חלק ניכר מן התביעות המוגשות בשל פגיעה בשם הטוב, מוגשות מכוחו של חוק איסור לשון הרע. האם חוק זה מגן בצורה ראויה על הזכות לשם טוב?
מחד, מגן חוק זה בצורה מקיפה למדי על הזכות לשם טוב, שכן הגדרת המונח “לשון הרע” היא כללית ורחבה. מצב זה, מאפשר לפרסומים רבים להיכנס בגדרי החוק וכך, יכול הנפגע לקבל פיצוי כספי על הנזקים שנגרמו לו.
מאידך, כולל חוק איסור לשון הרע, הגנות למפרסמים, אשר בהתקיימן, לא תוטל אחריות על המפרסם.
ההגנות שבחוק איסור לשון הרע, כמו אלו הקיימות בחוק הגנת הפרטיות, נועדו לשמור על אינטרסים אחרים, למשל, על חופש הביטוי או על האינטרס הציבורי לדעת.
למידע אודות ההגנות לנתבעים בתביעת לשון הרע ראו מאמר בנושא > הגנות בתביעת לשון הרע והוצאת דיבה.
מכאן, אנו למדים כי החוקים הללו, אינם מגנים באופן מוחלט על הזכות לשם טוב, אלא מאזנים בינה לבין זכויות אחרות.
לדוגמא, חוק איסור לשון הרע כולל הגנה הנקראת הגנת אמת הפרסום. זו חלה, בהתקיים שני תנאים: הפרסום הוא אמת ויש בו עניין ציבורי. במצבים אלו, ראה המחוקק כי נכון יהיה להעדיף את חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת, על פני הזכות לשם טוב. כך, אף אם פגע הפרסום, לא תוטל אחריות על המפרסם.
הגשת תביעת פיצוי בגין פגיעה בשם טוב
פגיעה בשם הטוב, על פי חוק איסור לשון הרע ו/או על פי חוק הגנת הפרטיות, מקימה לנפגע, זכות להגיש תביעה כספית לפיצוי נגד המפרסם.
בבואו להכריע בתביעה, יבחן בית המשפט, את נסיבות המקרה וישקול, בין השאר, את השיקולים הבאים:
1. אופי הפגיעה: סוג הפגיעה וחומרתה, משפיעים הן על עצם קבלת התביעה והן על גובה הפיצוי.
2. היקף הפרסום: במרבית המקרים, ככל שהיקף הפרסום רחב יותר (למשל, פרסום באינטרנט), כך, גדול יותר הנזק הכספי שנגרם לתובע.
3. התנהגות המפרסם: בתי המשפט מתחשבים בהתנהגות המפרסם בזמן הפרסום ולאחריו.
לעניין הגשת תביעה בגין הוצאת דיבה, נדגיש כי ניתן לקבל פיצוי כספי, גם ללא הוכחת נזק.
הזכות לשם טוב, מוגנת בדין הישראלי באמצעות שלושה חוקים מרכזיים: חוק – יסוד: כבוד האדם וחירותו, חוק איסור לשון הרע וחוק הגנת הפרטיות. ההגנה על זכות זו, איננה מוחלטת, כאשר החוק והפסיקה, גם יחד, מאזנים בינה לבין זכויות אחרות, כדוגמת חופש הביטוי. על כן, במקרה שפגעו בשמך הטוב, מומלץ לפנות לעורך דין ללשון הרע ולהתייעץ האם יש עילה להגשת תביעת דיבה.
למידע נוסף קראו את המאמר איך בוחרים – עורך דין להוצאת דיבה.
עורך דין בן קרפל: ״אני רואה בדיני לשון הרע תחום שדרכו המשפט מתפתח ועוקב אחר הטכנולוגיה. ייצוג תובעים ונתבעים בלשון הרע והגנת הפרטיות בעידן המודרני – עידן האינטרנט והרשתות החברתיות – מייצר אתגרים יום-יומיים; עבורי זו שליחות”.
עורך-הדין בן קרפל, הוא יו”ר ועדת לשון הרע במחוז חיפה וחבר ועדת לשון הרע הארצית בלשכת עורכי-הדין. וכמו כן ערך את המחקר האמפירי המקיף והמשמעותי ביותר ביחס לגידול בשיעורי הפיצוי הנפסקים בעת האחרונה בתביעות דיבה ולשון הרע בכלל הערכאות השיפוטיות.
המשרד נמנה על-פי הדירוגים היוקרתיים – DUNS 100 ו – BDI כאחד המשרדים המובילים בישראל בתחום לשון הרע.